Το ρύζι είναι ένα από τα βασικά διατροφικά είδη της ανθρωπότητας: τα δυο είδη του αποτελούν το ένα πέμπτο των συνολικά καταναλισκόμενων θερμίδων παγκοσμίως. Το ρύζι έχει καταγωγή από την Ασία (Oryza sativa) και την Αφρική (Oryza glaberrima). Καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα και από εκεί διαδόθηκε στην Νοτιοανατολική Ασία και την Ασία, μετά στην Ευρώπη μέσω της Δυτικής Ασίας και την Αμερική όταν αυτή αποικήθηκε από τους Ευρωπαίους. Αποτελεί βασικό είδος διατροφής καθώς είναι ο σπόρος με τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως μετά το καλαμπόκι. Δεν περιέχει γλουτένη και γι αυτό είναι το πρώτο δημητριακό που δίνουμε στα μωρά.
Κίτρινο ρύζι: Ο καρπός υπόκειται σε μια υδροθερμική επεξεργασία πριν την αποπιτύρωσή του. Με την κατεργασία αυτή διαχέεται ένα τμήμα των βιταμινών από τον φλοιό στον καρπό και αποκτά και το κίτρινο χρώμα του. Το κίτρινο ρύζι έχει υψηλή θρεπτική αξία αλλά και βράζει γρήγορα, παραμένοντας σπυρωτό.